Reindrift


Det er ikke bare på gårdene rundt omkring i landet det drives med kjøttproduksjon, oppe i fjellene er det reinsdyr som er tingen. Reinen er jo godt egnet til å overleve de harde vintrene vi har her i landet med til tider ekstrem kulde og snøforhold.

Men det er ikke for alle og drive på med reindrift på de reinbeite områdene vi har, man må være av samisk ætt for og få lov til dette. Men utenfor de spesielle områdene finner man noen tamreinslag som holder på med drift.

Rein

Det er flere underarter av reinen, det som er mest vanlig her i Norge er villreinen og tamreinen som begge tilhører den samme underarten. Akkurat hvor mange tamrein man finner her er det ikke helt enkelt og regne ut, da veldig mye kommer an på hvor mange dyr som blir slaktet, hvor mange dyr som blir født og hvor mange som rovdyr tar.Villreinen som også kalles fjellrein og tundrarein har en bestand på rundt 25000 dyr. Bestanden går litt opp og ned avhengig av beiteforhold og rovdyr. Man mener at det har vært villrein i Norge for mellom 11 000 og 12 000 år siden når innlandsisen trakk seg tilbake. Bestanden har vært truet med utryddelse flere ganger, spesielt på 1800 og 1900 tallet når tamrein driftet økte betraktelig. Man fredet så villreinen i starten på 1900 tallet for å forsøke å redde bestanden. I Finland og i Sverige ble hele stammen utryddet mens her i Norge var det kun noen få dyr igjen i de store fjellområdene i sør.Fredingen og med litt hjelp i fra bortkomne tamrein økte stammen sakte men sikkert igjen. På verdensbasis finnes det rundt 4 millioner av arten så den er ikke truet lenger.Fjellreinen vi har her i landet er opprinnelig Norsk men med samenes vandringer har arten spredt seg til det området som kalles Fennoskandia.

Fennoskandia omfatter Norge, Sverige, Finland samt Kolahalvøya og Karelen som ligger i Russland.

Reindrift

Reindrift

Utviklingen av reindriften stammer i fra samene som jaktet på villrein oppe i fjellene. Akkurat når tamreindriften startet er det ingen som vet sikkert. Viking kongen Ottar i fra Hålogaland er nok en av de første spor man har i fra reindrift, han hadde i slutten av 800 tallet rundt 600 rein.Det var ikke bare kjøtt og klær som reinen ga dem, hornene ble også brukt til mye rart. Man hører også fortellinger om at samene også brukte reinen til kløvdyr, melkedyr og til å trekke sleden.Reinsdyrkjøttet har vært en veldig viktig nærings kilde for mange av urfolkene i de nordlige strøkene.

Her i Norge er det som sagt samene som har drevet på med jakten mens i Nord Amerika var det indianerne som dro nytte av dyret. Mens i Russland var det for det meste nenetsene som benyttet seg av reinen.

Kjøttet

Det meste av reinen ble brukt til matkilde, kjøttet ble gjerne tørket for at det skulle holde gjennom året. Innmat, beinmarg og blodpølser samt blodkaker er fortsatt en delikatesse for samene. To av de mest kjente rettene er bidos en slags kjøttsuppe og finnbiff som er lagd av strimlet kjøtt.

Nye innlegg

Arkiv

september 2021
M T O T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930