Poteten


Produkter som vi kan dyrke her i landet har økt betraktelig i fra den spede starten av jordbruk her. Det som har vert det viktigste produktet i fra starten av er korn av forskjellige typer.

Det kom hele tiden til nye kornsorter etter hvert som man startet og reise rundt omkring i verden og da fikk man tak i nye kornsorter som man kunne dyrke her i landet. Poteten kom til Norge på midten av 1700 tallet og ble etter hvert en fast ingrediens i vårt kosthold.

De første potetene i Europa

Det og få gehør for poteten var ikke lett på den tiden, selv om poteten hadde blitt vanlig i Europa i slutten av 1500 tallet.Det var Spanjolene som tok med seg i fra Sør Amerika i starten av 1500 tallet da de så en stor mulighet for dette planten i kostholdet. Den inneholdt mye C vitaminer og var en god metode for og holde skjørbuk i sjakk, skjørbuk var på den tiden en stor risiko for de som seilte ute på havene i lengre perioder.

I fra Spania spredte poteten seg sakte utover i Europa, Tyskland og Italia var de første til og følge etter. Senere ble det også ganske vanlig i Irland og i det meste av sentrale Europa. Men enkelt var det ikke, det var stor skepsis til planten, den tilhørte jo søtvier familien som også har en god del giftige planter.Myndighetene oppfordret bøndene til å dyrke samt å få den inn i sitt kosthold, den var jo billig og var næringsrik. Det var Irland som ganske fort ble en av de største potet produsentene og forbrukere av poteter tidlig på 1600 tallet.

I Norge

I Norge

Til Norge kom poteten i midten av 1700 tallet og ble også her lite brukt til å begynne med. Det var da embetsmenn og prester som gikk i front og oppfordret til potetdyrking og bruk i kostholdet. En av disse prestene var potetpresten Hans Nilsen Hauge som reiste rundt omkring i landet og talte velsignende om produktet i sitt budskap.

Men den sterke troen man hadde på den tiden gjorde nok dette en stor innvirkning på starten av potetens historie i Norge, prester som han lyttet man til og stolte på. Hermann Ruge som også var prest og var nok den første som fikk tilnavnet potetprest, også han reiste rundt og talte om potetens gode egenskaper. En av de første store potetprodusenter i Norge var Johan Reinholdt Grauer, en Tysk gartner som flyttet til Norge på1770 tallet. Han holdt til i Bærum på gården Kjørbo hvor han moderniserte gårdsbruket og hagen på en måte att folk ble mektig imponert av hans arbeid. Poteten slet noe fortsatt i en tid men utover i 1800 tallet økte dyrkingen betraktelig. Man trengte poteten som råstoff til brennevin etter at man gikk vekk i fra korn. Så det var ikke bare i kostholdet poteten etter hvert ble ofte brukt. Poteten hadde kommet for å bli og er en nyttig plante som kan brukes til mye.

Nye innlegg

Arkiv

november 2021
M T O T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930