Om organisk og «fairtrade» jordbruk


Om organisk og «fairtrade» jordbruk

Enkelt forklart betyr organisk dyrking å forsøke å beholde den naturlige lagdelingen i jorden, og tilsette gjødsel fra husdyr fremfor å bruke syntetisk fremstilte gjødseltyper. Når du finner mat i butikken som er merket «økologisk» kan du vite at den er naturlig dyrket, og derfor ikke tilsatt diverse kjemiske stoffer for å fremme unaturlig voksing, eller kjemisk fremstilte modifikasjoner på plantene. Et annet merke du også kan se etter er «fairtrade» som kjennetegner at maten og varene kommer fra plantasjer som oppfyller kravene til menneskeverd og arbeid. Denne ordningen sørger for at arbeidere som arbeider på gårdene har arbeidsforhold som kan forsvares av internasjonale regler for menneskerettigheter, og handelsbetingelsene sørger for at pengene blir fornuftig distribuert mellom instansene slik at de som produserer maten skal tjene nok til å kunne videreutvikle produksjonen sin, og sørger for bedre økonomi i lokalsamfunnet.

Fairtrade

Et av varene som ofte er forbundet med produksjon i fattige land, og som også ofte er å finne i butikkene med «fairtrade»-merket, er kaffe; både kaffebønner, filterkaffe og kokekaffe finner du med diverse merking, deriblant «fairtrade». Norge er et av landene i verden som konsumerer mest kaffe, og vi er storforbrukere av varer som er produsert i utviklingsland. Mange tenker ikke over at maten de serverer til middag, eller kaffen de serverer til dessert, er produsert av fattige bønder som jobber langt over gode helsemessige arbeidstider, som lever i fattigdom og som ofte må leve med korrupsjon og urettferdig lønn. Nærmest en tredjedel av verdens befolkning er nettopp slike småbønder, som hver dag må kjempe for sin overlevelse; derfor er «fairtrade» et nødvendig konsept som sørger for at disse bøndene har en mer rettferdig andel av pengene som er i omløp fra produktene de produserer. Hele 80% av verdens handel foregår mellom utviklingsland og industriland, men det er hovedsakelig industrilandene som sitter igjen med den største biten av pengene. Ønsket om stadig synkende priser på varer, og økt konkurranse, gjør at råvareprisene synker, og disse bøndene får enda mindre penger å rutte med. Når du handler produkter med «fairtrade» merket, handler du bevisst varer som hjelper verdens bønder ut av fattigdom.

Økologisk mat

Økologisk mat

Organisk dyrking og økologisk mat handler først og fremst om utelukkingen av kjemiske stoffer i produksjonen, men også om dyrenes velferd. Mange forbinder navnet «økologisk» med sunn mat, og det er viktig å merke seg at selv om dette ofte stemmer, er det ikke gitt at økologisk mat er det alternativet med minst kalorier, eller er best på næringsinnhold. Mye av maten vi handler og spiser er fremstilt kjemisk fordi kunstgjødsel gjør at plantene vokser fortere, at de blir større enn de naturlig ville blitt, og kan få andre smaker enn de naturlig har. Disse stoffene kan ofte også ha negative konsekvenser for folkets helse, og derfor er det sett på som det sunnere alternativet å velge økologisk mat. Økologisk husdyrhold sikrer også at dyrene har nok plass å bevege seg på, og at de kan leve fullverdige liv, også utenom beitesesongen; dyrene får også mat uten kunstige tilsetningsstoffer.

Nye innlegg

Arkiv

oktober 2021
M T O T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031