Landbruks produkter i fra dyr


Jordbruk og skogbruk ligger under det som betegnes som landbruk, jordbruk igjen omfatter produksjon av jordbruksartikler, hagebruksvekster og husdyrhold.

Under husdyrhold er det igjen flere varianter som melkeproduksjon, kjøttproduksjon, pelsdyrproduksjon og eggproduksjon. Det man før i tiden kalte en bondegård og da han som drev gården bonde betegnet det alt som hadde med landbruket å gjøre. I dag har man stykket opp dette en god del, man er kjøtt produsent eller egg produsent osv.

Melk

Melk

Melk er ett viktig næringsrikt produkt for de fleste av oss og for bonden er det et viktig salgsprodukt. Av melk kan man jo lage ganske mange andre varianter av mat og drikke, ost og smør er bare to av dem. Det er også flere varianter av melk, ikke bare i fra kua som jo er den mest vanlige melketypen man finner i butikkene. Selv om det ikke blir produsert i nærheten av den samme mengden som ku melk har man også hestemelk, reinsdyrmelk, geitemelk og grisemelk her i landet. Litt utenfor Norges grenser produserer man også melk i fra vannbøffel, kameler og jak. Det er nok sikkert flere lokale varianter rundt omkring i verden. Melk har med årene også utviklet seg til og få mange forskjellige varianter som da selges, lettmelk, kefir og kulturmelk er noen av dem. Man har brukt melk til å lage ost og smør i mange år, produkter som rømme og yoghurt har kommet i den senere tiden. Også her er det flere varianter av samme produkt så utvalget har blitt ganske stort.

Eggproduksjon

Eggproduksjon

Ett produkt som nok har vært like lenge innen menneskets diet som melken er egg, i starten var det jo i fra ville fugler man fikk tak i eggene.Da var det jegerne som samlet inn egg på sine jaktturer og de ble så brukt til forskjellige retter samme som i dag.

Egg er jo rikt på proteiner som vi alle trenger en god del av, det er også en del fett og kolesterol i eggene samt en del andre næringsstoffer kroppen trenger.Dette har gjort att egg har blitt en ganske stor industri verden over, også her i Norge. Man regner med at det er rundt 4,5 millioner eggleggende høner i Norge, som er i store eggproduksjons steder. Om man så legger til de som er på de mindre gårdsbrukene så blir der ganske mange ja.

Kjøtt

Kjøtt

Ett annet produkt som er viktig i det Norske landbruket er kjøttproduksjonen, denne gruppen er delt opp i to med rødt kjøtt og hvitt kjøtt. Det mest vanlige typene rødt kjøtt får vi i fra storfe, småfe, svin, hest, geit og sau mens hvitt kjøtt stammer i fra høns, kylling og kalkun.Nesten uansett hvilken type kjøtt man velger er det ett næringsrikt produkt som kroppen så absolutt trenger. Tror nå ikke akkurat vegetarianere her helt enig der.I Norge har vi ganske strenge kontroller av de som produserer matprodukter og bra er jo det. Viktig att man kan være sikker på at maten har den kvaliteten den skal ha.

Nye innlegg

Arkiv

november 2021
M T O T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930