Jordbrukets historie


Det å kunne leve av naturen har menneskene og dyrene vært avhengige av for å kunne overleve.

Men det med rent jordbruk har man ikke hatt i så veldig mange år. Mot når man tenker på hvor lenge menneskene har eksistert. Sånn som dyrking av jorden og husdyrhold som vi kjenner det i dag har man ikke drevet på med i mere en litt over 10 000 år. Utviklingen derifra og opp til i dag har jo vært formidabel både på husdyrsiden og dyrking av jorden.

De første sporene

De første sporene

Det er i Midtøsten at man har funnet spor etter de første som drev med dyrking av jorden og med husdyr, det er i området som kalles den fruktbare halvmåne.Her ble det plantet frø de fant ute i naturen og samlet inn, når så de var klare for innhøsting ble de bearbeidet for og kunne brukes i matlagingen.Denne formen for dyrking spredte seg så til områdene rundt omkring i verden, Kina, Afrika, Ny Guinea og Amerika.Den eksakte tiden dette oppsto vet man ikke med sikkerhet, bare at man etter tidsepoken jeger og samler samfunnene ble det vanlig med dette.

Det ble også brukt jordbruks produkter før denne tid, helt tilbake til omtrent år 20 000f.Kr. Men da brukte man ville planter som man samlet inn, det var da gjerne ville kornsorter av forskjellige slag som de da samlet inn.Bevist planting og innhøsting har man funnet spor i fra tiden rundt 10 000 f.Kr, det kaller man for pioneravlingene som besto av åtte forskjellige jordbruks produkter-Disse var lin, linser, kikerter, linsevikke, erter, grynbygg, enkornshvete og emmerhvete. Den første formen for husdyr som krøtter, geiter og sauer stammer i fra tiden rundt 7 000 f.Kr i området rundt Sør Asia. Utviklingen gikk videre med ris og mais som ofte ble byttet ut med hvete i de asiatiske landene, det er jo fortsatt ris som er hoved avlingene i det meste av Asia.

Oldtidens jordbruk

I det som ble kaldt sivilisasjonens vugge var området i Irak som ligger mellom elvene Tigris og Eufrat ble jordbruket utviklet ytterligere med produkter som dadler, plommer og druer. Det var fortsatt bygg som var hoved delen av avlingene samt noe lin, men de forsøkte stadig med nye typer produkter som kunne benyttes til mat.Sau og geit ble også en del av gårdsbrukene i området, kjøtt, melk og ost ble da en fast del av kostholdet.

Det var også tatt i bruk okser til å stå for tungarbeidet ute på jordene, man hadde også temmet noen Syriske villhester som fantes i området. Denne rasen er nå utdødd.Kina satset stort på ris produksjon på denne tiden og har fortsatt med dette til den dag i dag, det er jo hoved i ingredienser i maten deres. Silke avl er også en del av jordbruks produksjonen der. De utviklet jordbruket betraktelig med årene, de fant opp en slags knusemekanisme drevet av vann for å knuse korn, de første møllene var da ett faktum. De fant også opp forskjellige vannings systemer for å vanne åkrene sine.

Nye innlegg

Arkiv

september 2021
M T O T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930