Frukt og grønt


Jordbruket er en absolutt nødvendig ting vi må ha for og få mat, enten det er kjøtt av forskjellige typer eller frukt og grønt.

I gamle dager var de fleste gårdsbrukene ganske små og man produserte hovedsakelig mat til eget forbruk og var man heldige med avlingene solgte man overskuddet. Etter hvert som gårdene ble større og større var det flere som spesialiserte seg på enkelte produkter.

Epler

Epler

Epler har vi hatt i mange år og opprinnelsen av eplene stammer i fra den asiatiske arten Malus Sieversi, når man startet med epler i Europa har man ikke funnet noe sikkert spor av enda. Eplene har tre hovedfarger, det er røde, grønne og gule og spises gjerne råe. En del blir også brukt til matlaging som eplekake og eplepai. Drikke lager man også av epler, drikker som eplemost, juice og sider. En frukt som kan brukes til mangt dette. Her i landet har vi ganske mange forskjellige typer av epler, gul og rød Gravenstein, Rød Prins, Rød Torstein og Summer red er noen av dem. Sesongen for epler er ganske kort her oppe i kalde nord, det er kun noen få måneder utpå høsten at man kan høste epler her. Det betyr at vi har måttet importere epler resten av året for de fleste typene bør spises ikke så lang tid etter høstingen. Gravenstein epler blir det produsert en god del av i områdene Sogn, Telemark, lier og Hardanger og det meste av disse blir det produsert sider av. Gravenstein har man hatt i Norge i rundt 200 år og er godt kjent for både sider produksjon og andre drikker man lager. Svenske epler har vi også innført å produsere dem her selv, ett av dem er Åkerø som passer de Norske forholdene veldig bra.

Eplet er rødgult med muligens litt grønt i og vi kaller det for vinterepler da de ikke blir modne før vinteren setter inn. Dette eplet ble utviklet i Sverige på en gård som het nettopp Åkerø for rundt 300 år siden. Dette er en hardfør eplesort som egner seg godt i det meste av Norge, minuset er at det har kort holdbarhet så man må spise eller foredle dem ganske snart etter høstingen.

Tomater

Tomater

Tomat er nok ikke akkurat en typisk Norsk frukt, noen kaller det en grønnsak men botanisk sett er det en frukt.Tomaten stammer i fra Sør- Amerika og har spredt seg rundt omkring i verden og den kom til Europa på 1500 tallet. Her i Norge blir tomatene stort sett produsert i drivhus, her er det problemer med bestøvningen som da igjen gir redusert avling og ujevne tomater. For og takle dette problemet må man bestøve manuelt ved hjelp av luftblåsere og vibratorer som da får pollene til og løsne. Man har også startet med å bruke humler til og ta den jobben. Tomaten krever også mye varme, sterkt lys og næring for å kunne modnes skikkelig.

Av tomaten får man igjen mange varianter av produkter produseres, ketsjup er nok den mest vanlige. Men den brukes også mye i matlagingen verden rundt.

Nye innlegg

Arkiv

november 2021
M T O T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930